LPG voor verwarming en koken toegestaan
De afgelopen jaren was er een rare situatie. Het was legaal om in je camper een daarvoor geschikte en goedgekeurde LPG gasinstallatie te hebben voor koken, koelen en verwarmen. Maar je mocht aan de pomp alleen LPG tanken om dat te gebruiken als motorbrandstof. Dus hoe je je legale LPG camper installatie moest vullen, was een interessante vraag. In Nederland kon dat alleen illegaal.
Uit een publicatie in de Staatscourant blijkt dat per 1 januari 2016 ook het tanken van LPG voor verwarming en koken toegestaan is. Wel blijft het zo dat alléén gasflessen en gasinstallaties die bestemd en goedgekeurd zijn voor LPG gevuld mogen worden. Het aan de LPG pomp vullen van flessen die voor meer dan 80% gevuld kunnen worden blijft dus verboden.
De meeste campers gebruiken gas voor koken en verwarmen, vaak ook voor koelen en soms voor een warm water boiler. Dat kan natuurlijk met de bekende losse grijze en groene gasflessen. Daarnaast is het in Europa en ook in Nederland al jaren toegestaan om daarvoor een LPG installatie te hebben. Dit kan met een of meer vaste tanks of losse flessen. De losse flessen zijn meestal rood, maar ook aluminium en fel groen komen voor. Belangrijker dan de kleur, is dat ze technisch anders zijn dan hun gewone grijze en groene broertjes en zusjes. Ze hebben namelijk een vulbeveiliging: je kunt ze nooit verder vullen dan 80%. Daardoor kan het vloeibare gas probleemloos nog wat uitzetten, wanneer het warmer wordt. Het makkelijke van de losse flessen is dat je ze in plaats van de gewone flessen kunt gebruiken, zonder dat er iets aan je camper aangepast hoeft te worden. De aanschafprijs is wel duidelijk hoger dan het statiegeld van een gewone fles, maar met de vrij lage LPG prijs kun je dat snel genoeg terugverdienen mits je genoeg met je camper op stap bent.
Dat het vullen van een goedgekeurde installatie verboden was, was natuurlijk een vreemde zaak. Je mag de installatie hebben, je mag de installatie gebruiken, maar als de tank leeg is mag je hem niet vullen. In de praktijk was het verbod vaak een wassen neus. Er waren maar weinig pompstation medewerkers die er iets van zeiden als een op diesel rijdende camper, LPG ging tanken voor het koken en verwarmen. Maar het kwam incidenteel toch wel voor dat je weggestuurd werd. Vanaf 1 januari 2016 hoeven ze er niets meer van te zeggen, en mocht je er nog eentje tegenkomen die wel commentaar heeft: dan kun je hem of haar vertellen dat sinds 1 januari 2016 het tanken van LPG voor verwarming en koken toegestaan is bij wet. Mits je natuurlijk een daarvoor bestemde en goedgekeurde fles of installatie gebruikt. Maar dat mag na dit artikel wel als bekend worden verondersteld.